heemkundige kring "De Meiboom"

gallery/de meiboom-site-tekst
gallery/facebook-klein
gallery/logo voor site met uitleg

Mededelingen

Zoek het eens op in de Beeldbank Kortrijk!

Je bent voor je stamboom op zoek naar doodsantjes van een familielid overleden in de 19deof begin 20steeeuw en je vindt ze nergens. Ga dan eens op zoek in de ‘Beeldbank Kortrijk’. Het stadsarchief Kortrijk bewaart 411.385 doodsantjes uit die periode. En je kan ze online raadplegen vanuit je zetel. Hoe? 

Ga naar Google en tik in : Beeldbank Kortrijk. Op de homepagina kun je dan kiezen uit de ‘Volledige Beeldbank’of het item ‘Bidprentjes en rouwberichten’. Als je dan bovenaan eender welke familienaam invult, verschijnen alle bewaarde doodsantjes met die familienaam. Die bevatten een schat aan informatie voor jouw familiestamboom. En op eenvoudige aanvraag krijg je gratis een kopie in hoge resolutie.

Je kan ook het item ‘Historische kranten’aanvinken en dan met een trefwoord op zoek gaan in de kranten uit de 19deen begin 20steeeuw. Als je opzoekingen wil doen over Gullegem, vul je best de naam ‘Gulleghem’ in, de oude schrijfwijze van toen. Dan kun je grasduinen in de 8.236 kantenknipsels waarin de naam ‘Gulleghem’ voorkomt. Je vindt zo informatie over een of andere gebeurtenis in Gullegem of een andere gemeente: een inhuldigingsstoet, een moord, een brand, een publieke verkoop van eigendommen, uitslagen van paardenkoersen, wielerwedstrijden, … Je kan in die oude kranten ook opzoekingen doen op basis van een familienaam.

Het is ook mogelijk de ‘Volledige beeldbank’te doorzoeken op een bepaald trefwoord. Klik en ontdek meer!

Ga meteen aan de slag.

Stamboomonderzoek voor beginners

De heemkundige kring organiseert in samenwerking met het Dienstencentrum Het Knooppunt op dinsdag 5 en 12 november een cursus stamboomonderzoek voor beginners. Inschrijven kan aan de balie van het dienstencentrum.

75 jaar geleden

7 september 1944 -  Gullegem bevrijd

 

Op 2 maart 1990 kwam er op ons gemeentehuis een brief uit Engeland toe, gericht aan de Burgomister/Mayor, Town Hall, GULLEGAN (Near Courtrai), BELGIUM. Een zekere Joe ROGERS uit de Westlands - England, Ex Sergeant B-Squadronvan het 53e RECCONNAISSANCE CORPSdat op 6 en 7 september 1944 onze gemeente bevrijdde, stuurde aan burgemeester Gilbert SEYNAEVE een authentieke foto (uit zijn verzameling War Photographs) genomen op het Dorpsplein van Gullegem op donderdag 7 september 1944.

Die dag deed het 53ste Recconnaissance Korps triomfantelijk zijn intrede in Gullegem : brenn-carriers, tanks, staghunds en andere gevechtsvoertuigen reden door de straten. Tussen dol geworden Gullegemnaren marcheerden de bevrijders Gullegem binnen. In geen tijd stroomden vanuit de vier windhoeken honderden inwoners naar de Plaats. De soldaten kregen een boeketje bloemen en fruit aangeboden. Op de tanks werd "Leve België" geschreven. Vlak voor de kerk hielden enkele bren-carriers van het 53ste Recce. Corps stil.

Al wie kan klom er op en beleefde de dag van zijn leven. Er werd gedanst, gezongen, gekust en bewonderend gekeken naar de bevrijders. De vreugde kon niet op. Gullegem was bevrijd. De foto van Joe ROGERS werd genomen voor de toenmalige beenhouwerij Maddens op het Dorpsplein, pal tegenover de kerktoren. De kinderen zitten bovenop de brenn-carier. De Engelse soldaat rechts op de foto houdt nog zijn geweer in aanslag. Links van hem herkennen we Marie-Louise AMEYE. De soldaat rechts (van de twee voor de brenn-carier) is Sergeant Joe ROGERS. Op de achtergrond herkennen we café Casino, het huis Den Blok en rechts het oude rusthuis.

Wie alles wil lezen over de bevrijding van Moorsele en Gullegem in september 1944, kan heel de maand september terecht op de website van de Heemkundige kring De Meiboom Gullegem om de bijdrage te lezen verschenen in het driemaandelijks tijdschrift ’t Meiboompje van januari 1991. Abonnee worden dit jaar kan nog door overschrijving van 15 euro op de rek. BE90 0682 0113 0032

gallery/p1010401

Ons e-mailadres

Sinds april 2017 heeft de heemkundige kring De Meiboom zijn eigen e-mailadres.
Via dit e-mailadres kun je ons vragen stellen of kun je ons iets meedelen dat met de geschiedenis van ons dorp Gullegem te maken heeft: burgerwacht, brandweer, landbouw, banditisme, handel en smokkel, sociale bewegingen, rampen, klooster, mirakels, pauselijke zouaven, Eerste en Tweede Wereldoorlog, grensarbeid, immigratie, verkeer, architectuur, Gullegemse kunstschatten, fanfares en harmonies, klokken, familiegeschiedenis, het gemeentewapen, rederijkers, jeugdverenigingen ...

Maar ook over Gullegemse volksfiguren, verdwenen molens en oude hoeven, de stoomtram en het mazoutje, boksers, kinderliedjes, Gullegemse lapnamen, plaatselijke gezegden en volksspreuken, de betekenis van de straatnamen, over de 139 Gullegemse cafés, de verdwenen vlasfabrieken en zwingelkoten en de nieuwe bedrijven ...

We zoeken naar boeiende levensverhalen van bekende en minder bekende Gullegemnaren, het Gullegems volksleven in al zijn aspecten: herinneringen aan vroeger, lokale volksfiguren, ambachten en beroepen, gebruiksvoorwerpen, huisraad en werktuigen, volksdevotie, volksgeneeskunde, bijgeloof, bezweringen en gaan 'dienen', kermissen en feesten, stoeten en processies ... Kortom, over alles wat met Gullegem te maken heeft. Vooral oude foto's van straten en pleinen, oude kaarten, plannen, notariële akten, enz.

Jouw e-mailadres

We doen een warme oproep aan al onze abonnees om ons hun eventueel e-mailadres te laten weten. In het digitale tijdperk is elektronische communicatie een noodzaak om onze abonnees snel te bereiken voor mededelingen over onze activiteiten. We stellen vast dat ook onze senioren meer en meer de digitale communicatietoer opgaan. Stuur daarom vandaag nog jouw e-mailadres naar: meiboomgullegem@gmail.com